Menu Close

Bier en Vertier #1

Bier en Vertier #1 | 't Taphuys sleept je door de crisis heen!

Taphuys Utrecht ging erg lekker in de eerste 4 maanden sinds de opening begin november. Taphuys Tilburg had net een wilde carnaval als ’t Aprés Skihuys achter de rug en stond op het punt om aan de slag te gaan met een restyling. Ander meubilair, veel groen en nieuwe verlichting. In Arnhem hadden we de interieuraanpassingen net afgerond.

We waren zo lekker bezig allemaal… en toen kwam het Corona virus binnenvallen. We sloten de deuren en werden verzocht thuis te blijven. Even geen terras ondanks het mooie weer, even geen bieren en wijnen tappen, even niet lunchen, dineren of borrelen bij ’t Taphuys. Ook wij zijn net als velen om de pijn te verzachten cadeaubonnen gaan verkopen. Met een fijne korting natuurlijk, ook jullie moeten er zodra we weer open mogen profijt van hebben! Deze zijn overigens nog steeds te koop

We willen ook nogmaals iedereen (gasten, leveranciers, partners, familie) bedanken voor de steun die we hebben ontvangen!

En nu? Tijd voor positieve sferen!

Nu we weer enigszins bekomen zijn van de schrik is het tijd voor leuke dingen! Waar jullie gewend zijn om je weekend lekker luchtig af te trappen bij ’t Taphuys gaan we nu iedere vrijdag zorgen voor het nodige entertainment en Taphuys lesmateriaal! We leren je bijvoorbeeld wat bij over bieren en gerechten, laten je zien hoe wij onze tijd besteden, delen nutteloze plaatjes en filmpjes met je, beantwoorden kijkersvragen (anything, alles!) en dagen je uit in enorm zinvolle quizzen. Daar heb je al meteen wat geleerd, het meervoud van quiz is blijkbaar quizzen. En tot slot, dit vinden jullie leuk; giveaways!

Bier van de week + Giveaway | Brugse Zot

brugse zot

We trappen af met Brugse Zot,  een heerlijk goudblond bier van Brouwerij de Halve Maan dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie.

De brouwerij staat, je raadt het al… in Brugge! Mooie stad, moet je eens bezoeken, wanneer de Corona situatie voorbij is natuurlijk, NIET NU! Het is een beetje het Utrecht van België, maar dan vlakbij de kust. Ook leuk voor een dagje strand dus! We hebben Floortje Dessing nog gebeld om te vragen of deze informatie accuraat was, helaas was die niet beschikbaar voor commentaar.

“De Legende van Brugse Zot”

Terug naar Brugge, de plek waar de legende ontstond!

Het verhaal van de Brugse Zot gaat terug naar de middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De Bruggelingen kunnen zich echter moeilijk vinden in het strikte bewind van hun nieuwe heerser. De belastingen zijn hoog en er heerst een klimaat van onvrede en opstand.

Wanneer Maximiliaan in het voorjaar van 1488 naar Brugge komt om een opstand te onderdrukken, nemen de Bruggelingen hun vorst gevangen. Eenmaal vrijgelaten, neemt Maximiliaan wraak door feesten en jaarmarkten te verbieden. Om hem te bedaren, houden de Bruggelingen in zijn eer een groot feest, waarin ze een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten laten voorbijtrekken. Nadien vragen ze hem toestemming om opnieuw jaarmarkten te houden én een nieuw zothuis te bouwen. Het antwoord van Maximiliaan? ‘Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!’

Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘Brugse Zotten’ en komt deze ook meermaals terug in de historiek van de stad. Door het stadsbier ‘Brugse Zot’ te lanceren, herinnert brouwerij De Halve Maan de Bruggelingen met een knipoog aan hun geschiedenis.

Smaakprofiel

Onze bierspecialist Daan vertelt;
Brugse Zot is een goudkleurig Belgisch Blond bier van 6%. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende soorten mout en 2 soorten hop voor de perfecte balans. Een moutig bier met een toon citrus en een lichte nabitter. Zacht van smaak en zeer goed doordrinkbaar.

Probeer er gerust een lichte geitenkaas bij voor een optimale borrel!

Voor de thuyschefs, lekker bij;

Het 3-gangen menu van chef Ronald;

Voorgerecht: Gebakken Coquilles met avocado, een crème van doperwten en een krokant van pancetta.

Hoofdgerecht: Ribeye met gegrilde groene asperges, kruidenboter en gepofte cherrytomaten.

Dessert: Een rood fruit clafoutis (Google it!), aardbeien coulis, slagroom en een kletskop van framboos.

Stuur ons vooral foto’s van je creaties door!

coquilles

Aanvullende nuttige weetjes;

  • Er is ook een bruine variant onder de naam Brugse Zot Dubbel
    • en een amberkleurig seizoensbier; Brugse Bok
    • én een alcoholvrije variant; Sportzot
  • Je tapt de Brugse Zot niet alleen bij ’t Taphuys, maar je haalt de flessen ook in huis  via de webshop van De Halve Maan  en bij de meeste supermarkten.

Giveaway time!

Nu we met onze uiterst informatieve blog concurreren met de influencers van deze planeet moeten we natuurlijk ook zo nu en dan “Giveaway time!” roepen.

brugse zot giveaway

Deze week geven we samen met De Halve Maan een Brugse Zot pakket weg! Inclusief Brugse Zot (duh), glas, polo en zotte muts met belletjes. Hoe maak je kans? Simpel! Reageer op het bericht op Facebook of Instagram dat hoort bij de Bier en Vertier #1. Het maakt niet uit bij welke vestiging je dit doet!

Wat doen de Huysgenoten?

Onze collega’s, voor wie in sommige gevallen ’t Taphuys een 2e thuis is hebben natuurlijk ook ineens veel tijd over. Dat we een overvloed van talenten in huis hebben wisten we al, maar zoveel? Ook wij zijn verrast. Schilderen, breien, de wereld veroveren met TikTok, Wordfeud, gamen (online, samen, terwijl ze wijn en bier drinken) en hoe kan het ook anders… ook gewoon bier en wijn drinken! We hebben blijkbaar zelfs kapperstalent! Een kleine compilatie van wat hen zoal bezig houdt;

Huysgasten!

Jullie input!

Ook wij worden graag vermaakt! Dus voor deze week, stuur ons je meest creatieve manieren om een biertje te drinken! Zonder jezelf in gevaar te brengen of fysiek letsel toe te brengen natuurlijk, we houden het veilig! Stuur ze ons toe, of plaats ze op Instagram en tag ons en/of gebruik #bierenvertier

Ter inspiratie;

Niet al deze varianten zijn qua veiligheid heel verantwoord natuurlijk, dus nogmaals; houd het veilig!

Kijkersvragen

Heb je een vraag voor ons? Dit mag echt overal over gaan. Van eten en drinken tot stylingadvies, van vraagstukken over liefde en seks (wie kent de columns in de Break-Out! nog?) tot filosofische raadsels, vraag het ons!

Tot volgende week!

[yop_poll id=”1″]

Deel dit artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy